2020/03 Kiinteistön kaupan reklamoinnissa tulee olla tarkkana –
ratkaisuun KKO 2016:69 vedotaan usein

Jos havaitsee jotain ongelmaa ostamassaan kiinteistössä, ostajalla on velvollisuus toimia aktiivisesti. Virheiden tarkemman selvittelyn ja vaateiden yksilöidyn esittämisenlaiminlyönti voi olla kohtalokasta. Uunituore HO ratkaisu (Itä-Suomen hovioikeus 25.3.2020, tuomio Nro 150, Dnro S 19/976, ei lainvoimainen) vahvistaa samaa linjaa. Asiassa KKO 2016:69 oli kyse asuinkiinteistön kaupasta. Rakennuksen ylä- ja alapohjassa ostajan näkemyksen mukaan rakennusvirheitä ja vaurioita. Ostajat vaativat ensisijaisesti, että kauppa puretaan ja myyjät velvoitetaan palauttamaan heille kauppahinta, ja toissijaisesti, että myyjät velvoitetaan suorittamaan heille kauppahinnan alennusta... ( lue koko artikkeli )

2020/03 Itä-Suomen HO tuomio tukee edelleen KKO 2016:69 linjausta

Itä-Suomen hovioikeus on 25.3.2020 julkaissut ratkaisun (Tuomio Nro 150, Dnro S 19/976), jossa perusteluissa viitataan juurikin ratkaisuun KKO 2016:69 ja sen perusteluihin. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Tapauksessa ostajat olivat sinänsä ripeästi tutkineet virheitä alussa niiden havaitsemisen jälkeen. Sitten ostaja oli sairastunut ja ostajien käyttämä asiantuntija oli joutunut luopumaan asian tutkimisesta. HO totesi, että reklamaatiovelvollisuus on myyjän suojaksi säädetty ja kääntäen ostajan velvollisuus. Reklamaatioaikaa ei lähtökohtaisesti pidennä myyjään nähden se, että ostajan asiantuntijoille tulee esteitä... ( lue koko artikkeli )

2020/02
Kiinteistökauppariitojen lopputulosta on vaikea ennustaa

Toimistomme hoitaa paljon erilaisia kiinteistöihin liittyviä asioita. Asuinkiinteistön kauppa on usein sekä ostajalle että myyjälle merkittävä oikeustoimi ja sen seuraukset saattavat vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Asuinkiinteistön huolellinen kuntotutkimus ennen kauppaa on aina suositeltavaa, vaikka tästä huolimatta myöhemmin voi paljastua seikkoja, joita ei kauppaa tehdessä ollut tiedossa... ( lue koko artikkeli )


2020/02 Osakekirja hukassa..?

Yllättävän usein tulee yhteydenottoja asunto-osakkeen omistajalta, tai kiinteistönvälittäjältä, että osakekirjat ovat kateissa – juuri nyt, kun asunto pitäisi myydä. Mitä tehdään?... ( lue koko artikkeli )


2020/02 Maltti ja järki mukana hevoskaupoissa

Kevät alkaa kolkutella ja meitä hevosihmisiä alkaa kummasti houkutella hevoskaupat – onhan maassamme hevosen omistaminen ja pitäminen huikeasti helpompaa ja hauskempaa kesäaikaan, ja keväällä marraskuun loskakelit ja pimeys alkavat unohtua hevosen omistajan aina optimistisesta mielestä... ( lue koko artikkeli )